Backpack

Ben je net klaar met studeren en van plan om op reis te gaan naar een ver land? Grote kans dat je dan een backpack nodig hebt om al je spullen gemakkelijk en veilig mee te kunnen nemen. Backpacks zijn er in veel verschillende soorten en maten. Maar welke heb je nou nodig voor welk type reis? En waar moet je op letten als je een overweegt een backpack te kopen?

Op deze pagina vind je alles wat je nodig hebt om meer te weten te komen over de backpack die bij jou past. Van de belangrijkste kenmerken, de voor- en nadelen, belangrijke overwegingen tot het verschil tussen een daypack en een backpack, je vindt ze hier:

Top 3 beste backpacks

De belangrijkste kenmerken van een backpack

Een backpack is een zeer complete tas voor mee op reis. Doordat er veel verschillende types en merken aangeboden worden, is het belangrijk om de belangrijkste kenmerken op jouw behoeften af te stemmen. Op onderstaande kenmerken moet je zeker letten:

Rugpand

Het rugpand is een belangrijk onderdeel van je backpack. Let bij je zoektocht naar een geschikt model op een verstelbaar rugpand, zodat de backpack ingesteld kan worden op jouw rug. Dit voorkomt rugpijn en schouderklachten. De meeste merken houden zich echter aan een standaardlengte. Houdt hier dus rekening mee bij je besluit!
Let daarnaast ook op de aanwezigheid van ventilatie of een rugnet. Dit voorkomt dat je rug gaat zweten.

Schouderbanden en heupbanden

Een ander belangrijk onderdeel van je backpack zijn de schouderbanden en heupbanden. Een goede backpack beschikt over stevige en comfortabele banden die je via een kliksysteem kan vastmaken aan je lichaam. Ook dit is beter voor je houding en je rug. Werk bij het afstellen van je backpack de volgende punten af:

 • Vul je backpack met gewicht en doe ‘m op je rug.
 • Sluit de heupgordel met het kliksysteem. Verstel vervolgens de banden door aan beide zijden. Verstel vervolgens de schouderbanden om de positie op je rug te bepalen.
 • Verstel als laatste de loadlifters op de backpack. Hiermee bepaal je of het het gewicht vanuit je schouders of je heupen draagt.

Inhoud

Een derde belangrijk kenmerk van een backpack is zijn inhoud. De meeste backpacks zijn voorzien van drie gedeelten: Een bovenvak, een hoofdvak en een bodemvak. Vaak zijn het hoofdvak en bodemvak te verbinden met een afritsbaar gedeelte. Om het hoofdvak te bereiken doe je dit meestal door het bovenvak los te maken. Echter, het is handiger als je een backpack kiest waarbij het hoofdvak ook vanaf de voorkant bereikbaar is. Dit scheelt enorm veel inpaktijd!

Voor- en nadelen van een backpack

 • Handig voor lange reizen waarin je veel onderweg bent.
 • Makkelijk mee te nemen op avontuur.
 • Veel ruimte.
 • Verschillende handige opbergvakken voor je spullen.
 • Meestal waterdicht.

 • Een verkeerde backpack kan rugklachten veroorzaken.
 • Soms erg warm op je rug.
 • Soms lastig om bij je spullen te komen.

Top 3 beste backpacks

Welke backpack heb ik wanneer nodig?

Wanneer kies je voor een backpack en wanneer voor een kleinere daypack? En voor welk formaat moet je kiezen? Een backpack is ideaal voor langere reizen en verre landen. Je kan hier eigenlijk je hele kledingkast in kwijt. Ga je een paar dagen op city-trip of maak je een meerdaagse wandeltocht? Kies dan voor een kleinere en lichtere daypack. Hier een handig overzichtje:

Ik ga:

 • 1 tot 3 dagen weg: Kies voor een daypack van maximaal 30 liter. Dit zijn ideale kleinere backpacks voor tijdens je city-trip of wandeltocht.
 • 7 dagen weg: Kies voor een kleine backpack van maximaal 40 liter. Hier past voldoende bagage in om een week de hort op te kunnen.
 • Meer dan 7 dagen weg: Kies voor de grote backpack tot 60 liter. Je bent meerdere weken van huis en een ruime backpack zal hierbij goed van pas komen.
 • Meer dan 3 weken weg: Kies voor een nog grotere backpack van 60 tot 80 liter. Hier past al je bagage in en kan je maanden globetrotten!